010 - 412 074 6
Terug naar overzicht

Blog: sta jij al in je kracht?

In je kracht staan, wat betekent dat nou?

Als we als baby en later als kind ons ontwikkelen zijn we totaal nog niet bezig met “in je kracht staan.” We ontwikkelen ons gewoon volgens onze eigen natuur en naar gelang de omgeving een beroep op ons doet. De nature-nurture discussie geeft geen eenduidig antwoord op hoe de verhouding precies is tussen beide. Feit blijft dat we hoe ouder we worden, hoe meer we gedrag(spatronen) gaan ontwikkelen die niet altijd meer voortkomen uit dat wat we vroeger van nature deden. De omgeving vraagt dit nu eenmaal van ons. We denken wel te weten waar we goed zijn, maar deze antwoorden komen vaak voort uit wat de omgeving over ons zegt.

Denk maar eens na. Weet jij waar je goed in bent? Echt wat van nature van jou is? Of weet jij wat anderen vinden waar jij goed in bent? Of wat jij denkt dat nodig is om te laten zien van jezelf?

In ons werk houden we ons dagelijks bezig met deze vragen. Veel van onze klanten komen op een punt in hun leven waarop het gedrag dat ze gedurende hun leven hebben ontwikkeld niet meer afdoende is. Ze voelen dat er iets mist, dat ze moe zijn, dat ze niet het beste uit zichzelf halen, maar ze hebben geen idee hoe dit aan te pakken. Ons advies is dan: begin bij het begin: Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Waar was ik als kind goed in?
  2. Wat vond ik als kind leuk om te doen? (mogelijk is dit antwoord hetzelfde)
  3. Waar ben je nu goed in (werk/privé)?
  4. Waar krijg je energie van?

Kijk nu eens naar de overeenkomsten en verschillen tussen je antwoorden? Welk inzicht geeft je dit? Kom je er soms achter dat je vroeger erg goed was in knutselen en ben je nu als controller vooral bezig met cijfers en formats en komt er weinig creativiteit bij kijken? Dan weet je wat je te doen staat.

En nee dat is niet dat je weer moet gaan knutselen (dit mag natuurlijk wel als jij daar gelukkig van wordt), maar kijk eens hoe je je creativiteit in je werk kwijt kunt. Er zijn vast projecten of problemen die op een creatieve/out of the box wijze opgelost kunnen worden. En daar was jij nu juist zo goed in (vroeger). Het vergt wat oefening, maar probeer het eens. Stap eens uit je comfortzone van vandaag en herleef het kind in je dat je was. Dit brengt je dichter bij je eigen kracht en zorgt ervoor dat je je energie weer meer voelt stromen.

 

Blijf je het lastig vinden om jezelf zover buiten je comfortzone te drijven? Laat je helpen door een professionele TNCI coach, die weet hoe jij weer kunt doen wat van nature bij je past. Hij of zij kan je helpen om weer in je kracht te komen te staan, zoals bedoeld toen we nog kinderen waren. Onbevangen en onbevreesd.

Vorige artikel Volgende artikel

Breng uw organisatie naar een hoger performance niveau!

Vraag nu onze folder aan